Kyllä isä ja äiti tietää Kyllä isä ja äiti tietää
isäjaäiti.fi

10 tammi 2012

Euroopan Big Brother – demokratian loppu

10. tammikuuta 2012

Economist Intelligence Unit

Tuoreen kansainvälisen selvityksen mukaan Kreikka, Portugali, Italia ja Ranska eivät ole enää “täysiä demokratioita”.  Suomessa kansalaisten poliittinen osallistuminen on taantunut Libanonin tasolle.

Valta siirtynyt EKP:lle, IMF:lle ja luottoluokittajille

Kreikassa ja Italiassa demokraattisesti valitut johtajat syrjäytettiin syksyllä 2011 ja tilalle nostettiin Brysselin diktatoimat teknokraatit (Turun Sanomat 7.1.2012, s. 20  ja pääkirjoitus 10.1.2012). Kansallisvaltioiden suvereniteetin ja demokratian yli käveltiin rautakoroilla.

Suomi pudonnut Pohjoismaiden kelkasta

Pohjoismaista Norja (1), Islanti (2), Tanska (3) ja Ruotsi (4) ovat maailman demokraattisimmat maat. Suomen sijoitus on pudonnot vuoden takaisesta (7. – 9.).  Uusi-Seelanti, Australia, Sveitsi ja Kanada ovat kiilanneet Suomen ja Skandinavian maiden väliin.

Onko Suomessa kansalaisilla mahdollista aidosti vaikuttaa päätöksentekoon? Jatkuuko entinen politiikka riippumatta siitä, ketä äänestäjät äänestävät? Ruotsissa pidettiin aikanaan kansanäänestys euroon liittymisestä, mutta Suomessa Lipposen hallitus ei pitänyt kansan mielipiteen kuulemista tarpeellisena.

Aikanaan Veikko Vennamon iskulauseena oli “kyllä kansa tietää”. Saattoi olla oikeassakin. Mutta välittääkö siitä kukaan? Onko Suomi vain osa Euraasian mannerta vai olemmeko osa Pohjoismaista yhteisiöä?

Demokratia on taistelunsa arvoinen. Näin on aina ollut, kaikkialla ja kaikkina aikoina.

EU hyväksynyt mukaan epädemokraattisia maita

Euroopan epädemokraattisimmat maat, Bulgaria (52), Romania (59) ja Unkari (49) on otettu mukaan Euroopan Unioniin.

Eurounelman “reality tv” jatkuu

EU muodostuu nykyisin kieleltään, kansalaisuuksiltaan, taloudeltaan ja demokratian asteeltaan täysin erilaisista ja eri suuntiin kulkevista kansallisvaltioista. Voi perustellusti kysyä, kuinka hyväuskoinen pitää olla, että uskoo eurounelmaan?

Kommentointi on suljettu.